Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes van vandaag.
1. Een onafhankelijk onderzoeksrapport over de legalisering van de wietteelt uit 2014 blijkt toch niet zo onafhankelijk. Het rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum was kritisch over het softdrugsbeleid van de minister van Justitie, maar topambtenaren hebben conclusies zo herschreven dat de kritische noten verdwenen. Dat heeft Nieuwsuur aan het licht gebracht.
En het blijkt geen incident: er is vaker politieke druk uitgeoefend op het werk van het WODC, dat in opdracht van ministeries onderzoek doet naar het beleid van de regering. Rapporten van het onafhankelijke instituut hebben enorme waarde in de Tweede Kamer.
De kersverse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zei woensdag in Nieuwsuur dat “dit niet zo had mogen gebeuren”. Hij wil ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet meer voorkomt.
Minister Ferdinand Grapperhaus reageert op de berichten over de beïnvloedingszaak waarbij onafhankelijk onderzoek naar regeringsbeleid politiek werd gestuurd. pic.twitter.com/Xa0aFW1QwF
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 6 december 2017
2. De bitcoin dendert voort: de belangrijkste cryptomunt is nu meer dan 14.000 dollar waard. Op coindesk.com noteerde de bitcoin donderdagochtend een piek van 14.289 dollar, gebaseerd op een gemiddelde voor diverse handelsplaatsen. Wel zijn er grote onderlinge verschillen tussen verschillende handelsplaatsen voor de bitcoin, wat duidt op een gefragmenteerde en onvolwassen markt.
3. Wouter Bos is naar verluidt in de race om directeur van Schiphol te worden. Ingewijden zeggen tegen het Financieele Dagblad dat de voormalig PvdA-leider een “goede kans” maakt om op de shortlist van vijf of zes namen te komen. De 54-jarige Bos is sinds 2013 topman van het VU medisch centrum in Amsterdam. Daar werkt hij aan de fusie met Academisch Medisch Centrum (AMC). Bos zou de handen vrij hebben als de fusie begin 2018 is afgerond.
4. “Toen vond iedereen het geweldig.” Aldus voormalig topambtenaar Jacques H. van het ministerie van Defensie woensdag tijdens de zitting over de corruptiezaak rond de aanbesteding van politie-auto’s. Het FD tekent op dat Volkswagen-importeur Pon tussen 2001 en 2011 stelselmatig heeft geprobeerd H. te behagen met snoepreisjes naar onder meer de Olympische Spelen en Athene en minicruises in de Middellandse Zee. H. kreeg in totaal 26 reizen aangeboden: twaalf van Pon, maar daarnaast ook elf van Peugeot en drie van Renault.
5. De Twentse startup Clear Flight Solutions heeft 2,6 miljoen euro opgehaald. De spin-off van de Universiteit Twente maakt een op afstand bestuurbare robotvalk, de Robird, die vogels moet verjagen rond luchthavens, oliebedrijven en akkers. Met het geld wil de startup meer klanten in Noord-Amerika vinden. Ook moet er een Robird 3.0 komen, die autonoom kan vliegen.
6. De VN Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen nadat de Amerikaanse president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Volgens diplomaten hebben acht van de vijftien leden gevraagd om een bijeenkomst. Ondanks dat vele wereldleiders Trump probeerden te weerhouden van de stap, zette de president toch door. De Amerikaanse ambassade moet op termijn ook naar Jeruzalem verhuizen.
7. De toespraak van Trump was niet alleen opmerkelijk vanwege de boodschap, de president heeft blijkbaar ook een spraakgebrek ontwikkeld. Hij lispelde de hele tijd. Het internet vraagt zich nu af: draagt Trump een kunstgebit?
Trump trying to keep his awful teeth in his mouth is whatever the opposite of ASMR is. pic.twitter.com/UcYp9H3g5b
— chris person (@Papapishu) 6 december 2017
8. Brusselse bureaucraten versus nationale politici die beducht zijn voor hun eurosceptische achterban: die kloof werd woensdag weer volop zichtbaar bij de ambitieuze voorstellen van de Europese Commissie voor verdere integratie van de eurozone.
Een ‘minister van Financiën’ voor de eurozone, met een eigen EU-budget voor crisismanagement en een eigen Europees Monetair Fonds, als tegenhanger van het IMF. Klinkt allemaal heftig, maar uiteindelijk beslist de Europese Raad van regeringsleiders, ofwel de club van nationale politici. En daar is het enthousiasme over de meer Brusselse bevoegdheden een stuk minder, signaleert Politico.
9. OPEC-lid Libië gaat verrassend akkoord met een beperking van zijn olieproductie. Het Noord-Afrikaanse land hield lang de poot stijf omdat het de olie-inkomsten hard nodig had. Maar wat lijkt op een diplomatieke overwinning van OPEC – in een tijd dat het collectief de olieprijs omhoog probeert te forceren – valt in werkelijkheid best tegen, verwachten analisten. De Libische productie is al niet erg hoog en heeft daarom weinig invloed op de wereldmarkt.
10. De regeling waarbij Nederlanders eenmalig 100.000 euro belastingvrij kunnen schenken aan hun kinderen voor de aankoop van een huis, kostte de staat de afgelopen jaren tien keer méér dan gedacht. Het ministerie van Financiën ging ervan uit dat de regeling 104 miljoen euro per jaar minder belasting op zou leveren. Uiteindelijk blijkt de belastingderving neer te komen op 1 miljard euro, schrijft Trouw.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:
• Klanten van Bittrex, een van de grootste cryptoplatforms ter wereld, kunnen niet meer bij hun geld
• BMW heeft misgegokt in de strijd met Tesla: lichtgewicht elektrische auto is niet efficiënter
• Kerstboom kopen? Dit kost een Nordmann en 4 handige tips bij het kiezen